Tsunami

Wanneer je aan een grote ramp in Japan denkt dan heb je het waarschijnlijk over de aardbeving en tsunami van 2011. Op 07-04-2011 werd een aardbeving van 9.0 op de Schaal van Richter voor de kust van Japan waargenomen. Deze categorie aardbevingen behoort tot de zwaarste ter wereld en bracht flink wat problemen met zich mee zoals een gigantische tsunami.

Aangezien aardbevingen geen sporadische gebeurtenissen zijn in Japan waren de meeste steden zoals Tokyo hier geheel op voorbereid en bleef de schade beperkt. Toch was het natuurgeweld wat enkele uren later volgde, de tsunami, zelfs voor Japanners teveel. Deze tsunami was zo ernstig dat het een meltdown veroorzaakte in de nucleaire reactor van de Fukushima Daiichi kerncentrale. De niet zo onschuldige aardbeving werd ineens bijna een wereldramp.

Rond 14:46 op 7 april 2015 sloeg de aardbeving met een kracht van 9.0 op de Schaal van Richter relatief onverwachts toe vlak voor de kust van Japan. De aardbeving zetten een kettingreactie van rampen in werking omdat de beving zich relatief dichtbij de kust afspeelde. Hierdoor kwam er een tsunami (megagolf) op het vasteland van Japan af. Deze tsunami bracht golven van maar liefst 40,5 meter met zich mee en trok op sommige plekken ongeveer 10 kilometer het land in. Hierdoor werd er veel schade aangebracht aan de Japanse infrastructuur en verschillende steden. Ook vielen er 15.891 doden, 6.162 gewonden en zijn er nog steeds 2.584 mensen vermist.

Het totale aantal mensen dat zich moest verplaatsen omdat hun huis verwoest was lag rond de 230 duizend en de totale kosten zijn opgelopen tot in de miljarden, een ruwe schatting is dat de tsunami de economie rond de 200 miljard Euro heeft gekost. Het gevaarlijkste van de tsunami Japan is waarschijnlijk de nasleep van de impact op de Fukushima Daiichi kerncentrale. Deze kerncentrale werd gekoeld met zeewater waardoor de centrale zich langs de kustlijn bevond, precies waar de aardbeving en tsunami plaatsvonden. De reactoren werden bijna volledig verwoest door de tsunami en er liep ongecontroleerd zeewater in. Hierdoor kwam het bijna tot een volledige meltdown waar de effecten tot op de dag van vandaag nog steeds te merken zijn, gelukkig is het niet meer schadelijk voor de mens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *